ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در پنجمین نشست سالانه دبیران شورای امنیت ملی کشورهای منطقه که روز چهارشنبه، ۱۹ بهمن در مسکو آغاز شد، اوضاع در افغانستان را «بسیار پیچیده» توصیف کرد. او ضمن ابراز نگرانی از افزایش فعالیت سازمانهای تروریستی ماننده القاعده و داعش و همچنین گسترش قاچاق مواد مخدر در افغانستان، تاکید کرد اگرچه آتش جنگ در چندین نقطه جهان از جمله اوکراین شعلهور است، این امر از اهمیت پرداختن به اوضاع افغانستان نمیکاهد.
پوتین افزود: «[اوضاع افغانستان] همیشه برای ما مهم بوده است و اکنون بیش از هر زمان دیگری مهم است، زیرا نمیخواهیم در مرزهای جنوبی خود نقاط تنش بیشتری داشته باشیم.»
به گفته پوتین، از زمانی که نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک کردند، وضعیت در این کشور بهتر نشده است. او در مورد افزایش تهدیدها از منشا افغانستان گفت: «سازمانهای تروریستی بینالمللی در حال افزایش فعالیتهای خودند؛ از جمله القاعده که در حال تقویت پتانسیلش است. شما این را خوب میدانید.»
رئیسجمهوری روسیه افزود که وضعیت افغانستان رو به بهبود نیست و وضعیت معیشتی مردم در این کشور هم در حال بدتر شدن است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پوتین اضفه کرد که روسیه با رهبران طالبان در کابل در تماس است و میکوشد به بهبود اوضاع در آن کشور کمک کند.
دبیران شورای امنیت کشورهای هند، چین، ایران، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و قزاقستان روز چهارشنبه در مسکو گرد هم آمدند و در مورد افغانستان گفتوگو کردند. برگزاری این نشست از پنج سال قبل آغاز شد و همه ساله با موضوع امنیت در کشورهای منطقه برگزار میشود. رئیسجمهوری روسیه برگزاری این نشست را برای تبادل اطلاعات، همکاری متقابل و گفتوگو برای حل بحران و تهدیدها در منطقه مهم و حیاتی خواند.
با وجودی که موضوع پنجمین دور این نشست به افغانستان اختصاص یافت، روسیه که میزبان این نشست است، از طالبان برای شرکت در آن دعوت نکرد.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه، در این نشست گفت که سلاحهای رهاشده در افغانستان ممکن است به جنگ میان جناحهای داخلی در افغانستان بینجامد.
شرکتکنندگان در این نشست با تاکید بر لزوم شکلگیری یک دولت فراگیر و ملی در افغانستان، درباره پیامدهای تعلل طالبان در این زمینه هشدار دادند.
امرالله صالح، معاون اول دولت پیشین افغانستان، روز پنجشنبه در یادداشتی که در فیسبوک منتشر کرد، این نشست را حاوی پیامی مثبت به کسانی دانست که خواهان مبارزه مسلحانه با طالباناند. او نوشت: «با قید احتیاط، میتوان گفت که این کنفرانس اولین گام در جهت نمایش اراده دولتهای منطقه در حمایت از مقاومت برای تغییر در افغانستان است. ممکن است تعریف فرایند حمایت برای هر یک از دولتهای یادشده متفاوت باشد.»
صالح اضافه کرد: «ظهور این بلوک قدرتمند منطقهای که به پرسش حلنشده افغانستان توجهی خاص معطوف داشتهاند، پیامی خلاف روایت تردید چه خارجی و چه داخلی دارد که گویا مقاومت نتیجه نمیدهد و برای حمایت از آن تمایلی وجود ندارد.»
جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود که در آستانه فروپاشی دولت افغانستان در اوت ۲۰۲۱ در پنجشیر شکل گرفت، در ۱۸ ماه سلطه طالبان با این گروه درگیری نظامی دارد. نیروهای این جبهه که در پنج استان شمال افغانستان فعالاند، از اعضای ارتش دولت ساقطشده افغانستان، نیروهای جهادی پیشین و فرماندهان محلیاند. در دو ماه اخیر، شماری از فرماندهان و نیروهای این جبهه از جمله خیرمحمد خیرخواه، فرمانده ارشد این جبهه در اندراب، در حملات تهاجمی طالبان کشته شدند.
علاوه بر جبهه مقاومت ملی، جبهه آزادی افغانستان نیز در شماری از استانهای افغانستان علیه طالبان فعالیت نظامی دارد.
هرچند رهبران این جبههها میگویند تا آزادی افغانستان از سلطه طالبان با این گروه میجنگند، هر دو با کمبود منابع مالی، نیروی انسانی و امکانات نظامی مواجهاند. کشورهای منطقه هم که سالهای متمادی در اوضاع افغانستان دخالت داشتند و از جناحهای نظامی در این کشور حمایت میکردند، تاکنون از جبهههای نظامی ضدطالبان حمایت سیاسی و نظامی نکردهاند.